^
STRÁNKY PROVOZUJE OBSERVATOŘ KLEŤ
HLEDAT

Mezihvězdný poutník Borisov se rozpadá

Miloš Tichý - 4. 4. 2020 | přístupy: | vytisknout článek

O druhém mezihvězdném poutníkovi, tělesu 2I/Borisov, jsme psali již v září (https://www.komety.cz/clanek/druhy-mezihvezdny-poutnik).

I když to tak nevypadá, pořád je v hledáčku astronomů, a to i s velkými přístroji jako je Hubblův kosmický dalekohled (HST). A “Borisov” opět překvapil – na snímcích, pořízených HST mezi 23. a 28. březnem 2020, se udála fantastická věc – jádro tělesa se rozdělilo na dvě. Tuto skutečnost potvrdily i snímky z 30. března 2020, jak ukazuje obrázek.

Série snímků mezi 23. a 30. březnem 2020 ukazuje rozdělení jádra mezihvězdného poutníka 2I/Borisov na dvě části. (Snímek: © NASA/ESA/Hubble/STScI/Jewitt et. al)

 

Obě dvě jádra jsou skoro stejně jasná (alespoň na snímku z 30. března, pozn. autora), což by svědčilo o tom, že se těleso rozdělilo na dvě skoro stejné poloviny. Objev byl vlastně dílem náhody, jak tomu ve vědě často bývá. Hlavním důvodem snímkování tohoto tělesa bylo zjišťování, kolik ztratil tento objekt hmoty, hlavně prachu. Ze snímků to vypadá, že průletem kolem Slunce ztratil 0,1-1% své původní hmotnosti. Další intenzivní sledování nám pomůže objasnit, jaká byla rychlost oddělení těchto dvou částí a možná pomůže poodhalit i nějaká další tajemství.

Pro představu přinášíme ukázku, jak vypadala kometa na snímku z HST 12. října 2019.

Snímek 2I/Borisov z 12. října 2019 (Image credit: NASA/ESA/D. Jewitt (UCLA))

Zdroj: NASA/ESA/Hubble/STScI/Jewitt et al.

POČET NÁVŠTĚV

2 284 455 návštěv od 1. března 2003

Klet.cz Planetky.cz WebArchiv